2023-2024

Sabatonin The War To End All Wars - The Movie tarjoaa uuden näkökulman historian raakuuksiin

Tornion yhteislyseon lukion opiskelijoille tarjoutui hiljattain mahdollisuus päästä näkemään Sabaton-metalliyhtyeen yhteistyössä Yarnhub Animation Studiosin kanssa luoma, ensimmäistä maailmansotaa käsittelevä elokuva The War To End All Wars – The Movie Tornionlaakson museolla. Teos on osa kansainvälistä History Rocks -hyväntekeväisyysprojektia, jonka tavoitteena on tuoda historiallisia tapahtumia laajan yleisön tietoisuuteen uudella, kiinnostavalla tavalla. Elokuvaa esitetään marraskuun aikana projektiin osallistuvissa museoissa ympäri maailman. Suomessa vain kaksi museota on ottanut sen ohjelmaansa, joten me torniolaiset kuulumme pieneen joukkoon, jolle tilaisuus on suotu.

Sabaton poikkeaa valtavirrasta erikoislaatuisella konseptillaan: yhtye käsittelee kappaleissaan erilaisia menneiden aikojen sotia ja konflikteja. Se siis tarjoaa kuuntelijoilleen paitsi menevää rock-musiikkia, myös mahdollisuuden kartuttaa tietoa ja sivistää itseään. Yhtyeen jäsenet ovat arvatenkin intohimoisia historian harrastajia ja perustavat kertomuksensa tutkittuihin faktoihin yksittäisten henkilöiden kohtaloilla väritettynä. Sabaton uskoo vahvasti, että kaikille on tärkeää mahdollistaa pääsy informaation äärelle ja herättää kiinnostus historiaan. Historia nimittäin tarjoaa ihmiskunnalle mahdollisuuden tarkastella aiempia virheitään ja välttää toistamasta niitä uudelleen. Toki voi olla montaa mieltä siitä, kuinka hyvin tämä jalo ajatus nykyään yhteiskunnassamme toteutuu.

The War To End All Wars – The Movie kertoo useita erillisiä tarinoita ensimmäisen maailmansodan ajan tapahtumista ja niiden keskiössä olevista ihmisistä soittaen taustalla Sabatonin kappaleita, joista kukin liittyy aina kyseiseen tapaukseen. Kertomukset linkittyvät toisiinsa ympäri sodan kynsissä myllertävää Eurooppaa kiertävän kirjeen siivittämänä. Aiheet ovat hyvin taistelupainotteisia, ja katsoja joutuu todistamaan paljon kärsimystä ja kuolemaa, kuten sotaelokuvissa usein on tapana. Ruudulla näkyy kaasunaamareita, sotalaivoja, juoksuhautoja, julmia sotapäälliköitä, haavoittuneita sotilaita, onnettomia kohtaloita ja kaipuuta kotiin. 

Pääosassa rintamalla ovat miehet, mutta poikkeuksena yksi keskeisistä henkilöistä on hurja itäeurooppalainen naissotilas, joka kukistaa jokaisen vastustajansa pelkoa herättäen. Poikkeus kuitenkin vahvistaa säännön ja useimmiten naiset ovat läsnä vain pienissä paperisissa kuvissa, joita sotilaat kantavat mukanaan kaipuutaan helpottaakseen. Eri etnisistä taustoista tulevia on tuotu kertaalleen mukaan: yksi tarinoista kertoo afroamerikkalaisista sotilaista, jotka tulevat Yhdysvaltojen lähettäminä eurooppalaisten apuun mutta kohtaavat alkuun syrjintää ja alentamista ihonvärinsä takia. Elokuvaan on siis yritetty sisällyttää monenlaisia henkilöitä, mutta pääosin se kuvaa valkoisia miehiä, mikä toisaalta on varmasti todenmukainenkin kuva rintamalta. 

Visuaalisesti elokuva on toteutettu animaation keinoin. Tyyli muistuttaa uudenaikaista sotapeliä, mikä tuo toki vaihtelua, muttei ollut oman mieltymykseni mukainen ratkaisu näytellyn elokuvan tavoin. Valinta on kuitenkin tietyltä katsannolta osuva: sotilaat ovat kirjaimellisesti pelinappuloita, joiden liikkeet ylempi taho määrää. Tietokoneella luodut kasvot eivät heijasta tunnetiloja samalla tavoin kuin aidot, mutta tälläkin seikalla on vaikuttavuuden kannalta puolensa, sillä sodassa ihmiset ovat vain samaa kasvotonta massaa, joka ajetaan tappamaan ja hyökkäämään toinen toistaan vastaan armoa tuntematta. 

Elokuva esittää tehokkaat ja armottomat taistelijat ihailtuina sotasankareina, sillä se kuuluu menneen ajan tapaan ja käsitykseen. Pohjimmiltaan elokuva kuitenkin kritisoi silmittömän tappamisen mielettömyyttä ja pieninä hetkinä nähdään myös inhimillisyyden pilkahduksia: jouluna rintamalla päädytään aselepoon ja rauhan vallitessa entiset vihamiehet järjestävät jalkapallo-ottelun sulassa sovussa. Tapaus kuvaa pysäyttävällä tavalla sodan järjettömyyttä ja täysin turhaa viattomien henkien uhraamista. Elokuvan lopussa sen keskeisenä motiivina ollut kirje avataan ja sisältä paljastuu viesti, johon elokuvan nimikin viittaa: tämän täytyy olla sota, joka lopettaa kaikki sodat. 

Julkaistu 21.11.2023

Teksti: Aino Lappalainen


lähteet:

https://www.tornio.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/tornionlaakson-museo/ajankohtaista/

Sabaton | Official Website

History Rocks (history-rocks.com)